Sota-ajan tapahtumat Kuusamo–Kiestinki suunnalla 1941–1944
Kuusamon
sotahistorian
tutkimusryhmä
Olemme tutkineet Kuusamo-Kiestinki suunnan historiaa,
jo vuodesta 1999 alkaen. Tarkoituksena on koota kyseisen alueen koko
sotahistoria, tälle verkkosivustolle.
Sotatoimialue
Kuusamo-Kiestinki
Sivustolla esitellään sotatoimialueen, kylät, maantiet, vaarat, vesistöt, sillat yms. Tarkoituksena on helpottaa lukijaa hahmottamaan tapahtumien paikat entistä paremmin...
Joukko-osastot
Kuusamo-Kiestinki suunnalla 1941–1944 toimineiden suomalaisten, saksalaisten ja neuvostoliittolaisten joukkojen lyhyet historiikit.
Taistelukalusto
Taistelukaluston esittely: lentokoneet, panssarivaunut, tykit, kranaatinheittimet, panssarintorjuntatykit, ilmatorjuntatykit ja käsiaseet.
Gw ZF4 (ZF K43)
Yleistä
Saksalainen optisia tähtäimiä valmistava firma Voightländer und Sohn Optical firm, kehitti vuonna 1943, neljä kertaa suurentavan Gw ZF4 –tähtäinkiikarin (Gewehr Zielfernrohr 4), pääasiassa tarkka-ampujien käytössä oleviin Gewehr G43 –ja Karabiner 43 –puoliautomaattikivääreihin. Kiikareita käytettiin kuitenkin myös Luftwaffen FG-42 –sarjatulikivääreissä (L-leima). Kiikareita on käytetty myös Wehrmachtin käyttöön jaetuissa Sturmgewehr 44 (MP-43 / StG 44) -rynnäkkökivääreissä (P-leima). Mauser K98k –kivääreihin tarkoitetuissa kiikareissa on merkintänä K.Z.F. Tähtäimestä käytettiin siis alkuun nimitystä Gw ZF4, mutta 15.12.1944 sen uudeksi nimikkeeksi määrättiin ZF K43 (ZFK = Zielfernrohr für Karabiner).
Rakenne
Kiikarissa on konetyöstetty 15,5 cm pitkä teräsrunko, jonka pinta on sinistetty. Rungon sisässä on 4-kertaa suurentava optiikka, joka objektiivi –ja okulaaripäissä on molemmissa 30 mm halkaisijaltaan olevat linssit. Tähtäinristikon (Reticle #1) säätöä varten, kiikarissa on vertikaalisäätö (pystysuuntainen) oikealla sivulla ja horisontaalisäätö (vaaka) kiikarin päällä.
ZF 4 -tähtäinkiikarissa on pystysuuntainen matkaennakon säätö, on BDC-tyyppinen, jonka asteikko on 100–800 metrin matkalle, 50 metrin pykälin. Säädin on sijoitettu kiikarin runkoputken oikealle sivulle.
Varusteet
Tähtäimen varusteisiin kuului kumista valmistettu okulaaripäähän kiinnitettävä silmäsuoja (Augen Schutz) ja objektiivipäähän kiinnitettävä, metallista valmistettu sade- ja vastavalosuoja (Regenschutzrohr).
Tähtäimessä on tummasta nahasta valmistetut linssisuojukset (Shutzkappe mit Riemen). Suojuksia on olemassa kahta eri mallia. Toisessa mallissa objektiivipäässä on tavallinen nahkasuojus ja okulaaripäässä eräänlainen puutulppa, joka työnnetään, kumisen silmäsuojuksen sisään. Perinteisemmässä suojuksessa on nahasta valmistetut linssisuojukset molemmissa päissä, eikä se mahdollista okulaaripään silmäsuojuksen paikallaan oloa.
Tähtäimelle ja sen pikajalalle on metallista valmistettu kantokotelo, jonka sisään mahtuu kiikari jalkoineen. Kotelossa on myös oma paikkansa okulaaripään silmäsuojukselle ja vastavalosuojalle. Koteloita valmisti Wessel und Müller, Lückenwaldessa, (valmistajan koodi jvb, WaA 542).
Versiot
Tähtäimestä valmistettiin kolmea eri versioita, käyttölämpötilan mukaan. Tähtäimen versio ilmaistiin värillisellä kolmioleimalla valmistajan leiman jäljessä (runkoputken vasemmalla sivulla).
- sininen kolmio, kylmiin olosuhteisiin, käyttölämpötila on -40 - +50°C
- valkoinen kolmio, normaali ilmastoon
- vihreä kolmio, kuumiin olosuhteisiin (Afrika Korps)
Suurimmassa osassa valmistetuista tähtäimistä on sininen kolmio, koska sen käyttölämpötila kattaa todelliset käyttölämpötilat aika hyvin. Tuotannon loppuvaiheessa, ei kolmiota värjätty enää ollenkaan.
Kiikarin jalka
Tähtäinkiikari kiinnitetään pikakiinnitteiseen kiikarinjalkaan kahdella siderenkaalla. Jalan pikalukituksen vivussa (jalan oikealla sivulla) on näkyvillä teksti ”fest”, eli lukittu, kun jalka on lukittu aseen runkoon. Vastaavasti kun lukitus on vapautettu, on näkyvillä teksti ”lose”, eli irti. Kiikarinjaloissa on valmistajasta riippuen Waffenamt leima WaA 214 tai WaA 359.
Tekniset tiedot
ZF 4
• tyyppi:
tähtäinkiikari
• pituus
155 mm
• paino
250 kg
• runkoputki
n. 30 mm
• suurennos
4x
• objektiivilinssi
30 mm
• okulaarilinssi
30 mm
• näkökenttä
4,5° / 100 m
• silmän etäisyys
-
• tähtäinristikko
Reticle #1
• kiinnitys
-
• tuotantovuodet
1943–1945
• tuotantomäärä
116 500 kpl
Tuotanto
Gw ZF4 kiikaritähtäimen valmistus aloitettiin vuoden 1943 lopulla. Tähtäimiä tilattiin aluksi vain 50 000 kpl, vaikka suoranainen tarve olisi ollut n. 150 000 kpl. Lokakuussa 1943 valmistui ensimmäinen 500 kappaleen erä. Marras-joulukuussa tuotanto nousi jo 1 000 kpl/kk. Gw ZF4 -kiikaritähtäimen ongelmaksi muodostui huono laatu. Tuotannolla oli valtava kiire ja tämä näkyi ongelmissa laadun kanssa. Tästä johtuen oli maaliskuuhun 1944 mennessä toimitettu vain 9 000 laatutarkastuksen läpäissyttä kiikaritähtäintä. Ilmeisesti sodan loppuun mennessä, ehdittiin toimittaa noin 57 000 kpl, ZF4 tähtäimellä varustettua kivääriä.
Gw ZF4 (ZF K43) tähtäinkiikareita valmistettiin ainakin kolmessa eri optiikkatehtaassa. Valmistajia olivat AGFA, Voightländer und Sohn ja Opticotechna GmbH. Joidenkin lähteiden mukaan Gw ZF4 (ZF K43) kiikaritähtäimiä valmistettiin vuosina 1943–1945 kaikkiaan 116 500 kpl. Tuotanto määrissä ja valmistuksen laadussa ei koskaan päästy halutulle tasolle, johtuen materiaali pulasta, liittoutuneiden ilmavoimien pommituksista ja ammattitaitoisten työntekijöiden pulasta.
P-leimatut kiikarit
P-leimalla varustetuissa Gw ZF4 -tähtäinkiikareissa, etäisyyden säätö on normaaliversoon verrattuna välillä 100–600 metriä. P-leima sijoitettiin Gw ZF4 ja sarjanumeromerkinnän oikealle puolelle. P-merkintä on myös etäisyyden säätörummussa. Tähtäinkiikari on harvinainen ja sitä käytettiin Sturmgewehr 44 (MP-43 / StG 44) kanssa.
Bu-leimatut kiikarit
Hauptmann Burk, kehitti etäisyys ennakolla varustetut kiikariristikon vuoristojääkärikoulussa (Gebirgsjägerschule) Mittenwaldissa. Bu-leima sijoitettiin mallimerkinnän Gw ZF4 -merkinnän jälkeen.
Voightländer und Sohn AG
Voightländer und Sohn optiikkatehdas valmisti Braunschweigissä (valmistajankoodi ddx, WaA 214) tähtäinkiikareita alkuun merkinnällä Gw ZF4. Myöhemmin tehdas merkitsi kiikarit nimikkeellä K43. Joissakin kiikareissa on jostakin syystä tuplamerkintä ”Gw ZF4 K43” tai vaihtoehtoisesti ”Gw ZF4 L”. Tehdas valmisti kaikkiaan noin 73 000 kiikaria.
AGFA
AGFA Kamerawerk Münchenissä (valmistajankoodi bzz) otti ilmeisesti osaa ns. alkupään tuotantoon. Tuotanto käsitti noin 3 500 kiikaria ja ne kaikki merkittiin nimikkeellä Gw ZF4.
Opticotechna GmbH
Opticotechna GmbH, Prerau Tšekkoslovakiassa (valmistajankoodi dow) valmisti noin 40 000 kiikaria, joista suurin osa merkittiin nimikkeellä Gw ZF4, vain pieni osa loppupään tuotannosta merkinnällä ZF K43. Opticotechna GmbH käytti loppupään tuotannossaan pintakäsittelynä fosfatointia, sinistyksen sijaan.
Lähdeluettelo
- The German Sniper, Peter R. Senich
- Anlage zu WaA Nr.2709/44 g Kdos des Heereswaffenamtes, 11/1944